На 40 като на 25

Ето нещо, което е универсална истина:
грижата за кожата трябва да започне максимално рано и дори преди появата на първите признаци за стареене.
Ако обаче в 20-те си години не сте отделяли кой знае какво време за нея, благодарение на възрастта, това едва ли е личало. Ситуацията е друга след 40-годишна възраст: свойствата на кожата за самовъзстановяване и еластичност намаляват и е нужна подкрепа от ваша страна с въвеждането на рутина, която да помогне и след тази възраст да останете с младежки вид.

Ето какви лесни хитрини можете да прилагате, за да остане кожата ви на 25-годишна възраст… дори когато вие самите вече не сте.

Ексфолирайте кожата

Този навик е полезен за запазването на кожата сияйна, тъй като след 40, естествената подмяна на мъртви и стари клетки с нови се случва много по- бавно, отколкото в 20-те. Затова е добра идея да „помогнете“ на кожата с нежно ексфолиране с подходящ продукт. Най-добре е ексфолиантът да е по-фин, за да не предизвика раздразнение и зачервяване и в същото време да отстрани мъртвите клетки, така че кожата да заблести.

Ако сте с по-суха кожа, изберете ексфолиант с високо съдържание на овлажнители, а ако сте с нормална към смесена - такъв, който образува повече пяна и почиства по- добре омазняването, без в същото време да запушва порите. Друга полезна черта на тази процедура е, че ще накара лицето да попива като гъба продуктите против стареене, с които го подхранвате след това. Извършвайте ексфолирането не повече от веднъж седмично, за да не претоварите кожата.

 

Без компромиси в слънцезащитата

Приятният загар може да се превърне в кошмар за кожата след 40 – както на лицето, така и на тялото. Това, което е необходимо, е да се подходи безкомпромисно със слънцезащитата, не само когато сте на море и на планина, но и в градска обстановка.

Изберете висок фактор (пример: SPF 50 за лице и SPF 20 или SPF 30 фактор за тяло) и го нанасяйте сутрин преди да излезете, особено в топлите месеци.

Добра идея е да подбирате марки на медицинска козметика и - много важно - продуктът да е със съдържание на цинк. Този минерал е съществен за клетъчното обновление, а също така защитава кожата от изгаряния на 100%. Цинкът спомага и възстановяването при вече получено изгаряне, има естествени почистващи свойства и се грижи за това порите да са свити, а кожата - еластична.

 

Балансирано хранене

За да се грижите за кожата си както отвън, така и отвътре, е добре да си създадете балансиран режим на хранене. Важно е в храните да не липсват омега-3 мазнини, аминокиселини, калий, колаген.

Затова включвайте в менюто си често риба, сурови ядки, свежи зеленчуци, яйца и месо и плодове. Също може да се поинтересувате за количествата витамини, които са нужни на тялото, и да започнете да ги приемате като добавки. Подходящи са витамин А, Е, C и D, цинк, магнезий, бета-каротин.

Всички те имат важна роля в регулацията на състоянието на кожата - предпазване от пигментации, избягване от сухотата, подсилване на защитата от замърсявания. И, разбира се, не забравяйте да пиете МНОГО вода.

 

Подкрепа от експерти

Напътствията и мнението на експерти в дерматологията могат да се окажат ключови за това да изглеждате на 25 и след 40. Тези специалисти не само ще ви дадат ценни съвети за това как сами да се грижите за кожата си, но и ще ви препоръчат ежемесечни терапии, които да подсилят резултата, който търсите. Може да откриете и уреди, отново препоръчани от тях, с които в домашна обстановка сами да провеждате сесии за подмладяване и освежаване на лице и тяло. Но най-важна тук е информираността и знанията, които дерматолозите ще ви предоставят и съветите, за които можете да сте убедени, че работят.

 

Желязна рутина

Нека го кажем така: заспиването с грим на лицето след прибиране в 3 часа сутринта е нещо, което могат да си позволяват предимно 20-годишните. Не пропускайте да почистите добре кожата на лицето след прибиране, така че тя да може да диша и да се възстанови през нощта. Нанесете любимия си продукт за овлажняване и подхранване както на лицето, така и на тялото, преди да се пъхнете под завивките. И, разбира се, грижете се за това да спите достатъчно през по-голямата част от седмицата, защото кожата обича това!

Така със съвсем малко усилия, можете да превърнете кожата си в най- привлекателната част от вас – и да карате другите да ахват, когато разберат, че действително сте над 40 години. Просто защото младежкият вид ще е ваша запазена марка!